De opmars van Wolfgang Warsch

  Sarah Beusen     29-08-2018     Reacties (0)

De opmars van Wolfgang Warsch Wolfgang Warsch2018 was het jaar van Wolfgang Warsch. Deze tot voor kort onbekende spelauteur sleepte dit jaar met maar liefst drie verschillende spellen een nominatie binnen voor de prestigieuze Spiel des Jahres en won met de Kwakzalvers van Kakelenburg de prijs voor het beste spel voor ‘experts’. In deze blog bespreken we onze favoriete spellen van deze sympathieke Duitse spelauteur.
 

Illusion (White Goblin Games)
2-5 spelers, 15 min, 8+
Illusion is een kaartspel met wellicht even eenvoudige regels als UNO. Ideaal dus om ook niet-gamende mensen een spel te laten spelen, tenzij ze kleurenblind zijn natuurlijk. In Illusion rangschik je kleurrijke kaarten volgens de hoeveelheid van de aangegeven kleur (bv. 0% groen, 11% groen, 50% groen, …). Om beurten neemt elke speler een nieuwe kaart van de stapel en legt deze aan in de rij op de volgens hem juiste plaats. Twijfel je aan de plaatsing van de kaart van de vorige speler, dan worden alle kaarten omgedraaid en wordt er bewezen wie gelijk had. Op de achterkant van elke kaart vind je immers de juiste oplossing. Er wordt een pijlenkaart uitgedeeld aan de speler die het bij het rechte eind had. De speler die als eerste drie pijlenkaarten verovert, wint Illusion.


 
The Mind (White Goblin Games)The mind
2-4 spelers, 15 min, 8+
The Mind is een vlot en coöperatief kaartspel. Er zijn gelijkenissen met The Game, alhoewel Warsch beweert nooit The Game gespeeld te hebben voordat hij The Mind bedacht. Het doel van the Mind is om alle handkaarten (van 1 tot 100) in oplopende volgorde te spelen. Eén klein detail: er mag tijdens het spel niet gecommuniceerd worden, zowel verbaal als non-verbaal. Het is dus aan de spelers om 1 ‘mind’ te vormen en aan te voelen wanneer ze hun kaart moeten afleggen. In ronde 1 heeft elke speler 1 handkaart, in level 2 zijn dat er 2, en zoverder. Het wordt dus steeds moeilijker en uitdagender. Wordt er een fout gemaakt, dan delen de teamleden dit mee en verliezen ze een leven. Voltooi alle levels zonder al je levens kwijt te geraken en win The Mind! 
Clever (999 Games)Clever
1-4 spelers, 30 min, 8+
Clever is een tactisch dobbelspel voor 1 tot 4 spelers. Ideaal voor mensen die Keer op Keer leuk vinden en op zoek zijn naar wat variatie en extra uitdaging. Deze ‘roll and write’ is ook bekend onder de Duitse naam ‘Ganz Schön Clever’. De Nederlandse versie wordt in oktober 2018 verwacht. In Clever krijgt elke speler 1 invulblaadje en wordt er om beurt met 6 dobbelstenen (in 6 verschillende kleuren) gegooid. Hieruit kiest de actieve speler 1 dobbelsteen (bv. 4), waarna hij alle dobbelstenen die lager zijn dan dat getal moeten afleggen (bv. 3, 2 en 1). Dan mag dezelfde speler met de overblijvende dobbelstenen nog een worp doen. Hieruit kiest hij weer 1 dobbelsteen en legt de lagere getallen weg. Ten slotte is er nog een derde worp, waaruit de speler een derde en laatste dobbelsteen kiest en de anderen weglegt. De actieve speler mag de gekozen dobbelstenen op zijn blaadje invullen. De dobbelstenen die weggelegd werden zijn ter beschikking van de non-actieve spelers. Zij mogen hieruit 1 dobbelsteen kiezen en deze ook invullen. Het leuke hieraan is dat je dus zelfs buiten je beurt iets te doen hebt! Elke dobbelsteen komt overeen met een gekleurd gebied op het invulblaadje en scoort op een andere manier punten. De speler die na 4, 5 of 6 rondes (afhankelijk van het aantal spelers) de meeste punten heeft, is de meest clevere speler en wint dus het spel!


 
De Kwakzalvers van Kakelenburg (999 Games)De Kwakzalvers van Kakelenburg
2-4 spelers, 45 min, 10+
Met De Kwakzalvers van Kakelenburg (ook bekend als ‚Die Quacksalber von Quelinburg’) bewijst Warsch dat hij niet enkel het korte en compacte genre aankan. In dit bagbuildingspel (denk aan Orléans en Altiplano) gaan de spelers aan de slag om hun eigen toverdrank te maken. De samenstelling daarvan is echter belangrijk, want een teveel van een bepaald ingrediënt kan je toverdrank wel eens doen ontploffen! Beslis jij op het juiste moment om te stoppen met brouwen of neem je risico’s om zo een betere toverdrank te maken? Dit Push Your Luck-principe (dat je ook vind in Celestia en Deep Sea Adventure) zal voor veel ‘oh nee’ en ‘yes’-momenten zorgen. Wij kijken alvast vol spanning uit naar de Nederlandse versie die in oktober 2018 door 999 Games zal uitgebracht worden. Een leuk familiespel dat volgens ons in veel huiskamers voor plezier zal zorgen!

Lees meer

Onze favoriete spellen van Inka & Markus Brand!

  Sarah     08-06-2018     Reacties (0)

Onze favoriete spellen van Inka & Markus Brand! Een van onze favoriete speldesigners (of in dit geval designerduos) is het Duitse koppel Inka & Markus Brand. Sinds 2006 hebben ze samen al meer dan 40 spellen ontwikkeld, waaronder velen met prijzen werden bekroond. Het zien van hun naam op een speldoos wekt bij ons dan ook wel altijd enige nieuwsgierigheid op. Tot nu toe hebben ze ons ook nog niet in de steek gelaten. Ze beperken zich niet tot 1 genre maar brengen zowel kinderspellen als luchtige en zware spellen op de markt. Hieronder zetten we de (volgens ons) beste spellen van dit auteursduo op een rij.

Exit - 999 GamesDe EXIT-serie
Wij zijn hevige fans van escape rooms & escape games. De spellen uit de EXIT-serie staan voor ons in dat genre op nummer 1. Het grote voordeel aan de EXITs is dat er meerdere hintkaarten en zelfs een oplossingenkaart in het spel zitten, waardoor je nooit helemaal vast kan komen te zitten. Ondertussen zijn er 7 spellen in deze serie beschikbaar en toch slagen Markus & Inka er in om altijd verrassend uit de hoek te komen! En ik hoor het je al denken: ‘Zo’n spel kan je toch maar 1 keer spelen?’. Dat klopt! Maar voor €13,95 beleef je gemiddeld anderhalf uur puzzelplezier en beleef je dezelfde spanning als in een echte escape room! Een echte aanrader om met 2 tot 4 spelers een avond mee bezig te zijn.


Keer op KeerKeer op Keer
Naast escape rooms zijn we ook liefhebbers van dobbelspellen (ja we zijn waarschijnlijk liefhebber van veel). Altijd gemakkelijk om mee te nemen of om snel op tafel te gooien (van sauna tot restaurant, het is bij ons al overal gepasseerd). Keer op Keer is een luchtig dobbelspelletje voor 1 tot 6 spelers. Je bent er ongeveer 15 minuten mee zoet. Het leuke eraan is dat het spel niet langer duurt als je het met meer speelt en dat je ook tijdens de beurt van de anderen meespeelt. Het is snel uitgelegd, ook aan niet-gamers. Elke speler krijgt een blaadje met gekleurde vakjes. De spelers zijn om de beurt actieve speler en werpen de 6 dobbelstenen. Drie dobbelstenen geven de kleuren van de vakjes aan, de andere drie bevatten cijfers. De actieve speler kiest uit hetgeen hij geworpen heeft de best mogelijke combinatie van kleur en cijfer. De niet-gekozen dobbelstenen blijven over voor de andere spelers, ook zij mogen een combinatie kiezen. Je verdient punten door kolommen volledig in te vullen met kruisjes, sterren aan te kruisen en alle vakjes van 1 kleur aan te kruisen. Van zodra een speler zijn tweede kleur volledig heeft weg gekruist, is het spel gedaan en worden de puntengeteld.Het Dorp - 999 GamesMijn Dorp
Het Dorp behoort inmiddels al tot een van de klassiekers in het genre ‘worker placement’. In ‘Mijn Dorp’, dat vier jaar later uitkwam, herwerkten Markus & Inka de specifieke mechanismes om tot een spel dat wij beschouwen als de ‘dobbel- en kaartversie’. In dit spel bouw je zoals de titel het al zegt aan je dorp. Aan jou de tactische keuze welke gebouwen jij in je dorp wilt. Maar het wordt al snel duidelijk: je kan niet op alles spelen. In beide versies moet je acties betalen met tijd. En wanneer de tijd rijp is, sterven je werkers. Het speleinde wordt dan ook bepaald wanneer een bepaald aantal werkers de pijp is uitgegaan. Wij vinden ‘Mijn Dorp’ de meer gebalanceerde versie en houden wel van een portie geluk met dobbelstenen.Raja's van de GangesRajas of the Ganges
Opnieuw een spel in de categorie ‘hobbyspelers’. Een worker placement met dobbelstenen en tile placement – what’s not to like? Als Indiase heerser probeer je in Rajas of the Ganges met behulp van arbeiders en verzamelde dobbelstenen roem en rijkdom te verzamelen. Rajas of the Ganges is een spel met veel actiemogelijkheden: tegels van de markt kopen, extra dobbelstenen, geld en roem verwerven, … Er zijn twee scoresporen (roem en geld) waarop elke speler een scoresteen zet. Deze tracks lopen in tegengestelde richting. Wat wij zo uniek vinden aan dit spel is dat het speleinde bepaald wordt door het moment waarop de twee scorestenen van een speler elkaar kruisen. Hierdoor krijg je ook een beetje een racegevoel. Rajas of the Ganges is een strategische en tactische uitdaging voor 2 tot 4 spelers.
     
 

Lees meer

Deze website gebruikt zowel functionele als niet-functionele cookies. Meer info in ons Cookiebeleid.