Filter

close
0
Onbeperkt
0
Onbeperkt
Carcassonne van 999 Games is (samen met Catan en Ticket to Ride) één van de meest bekende moderne gezelschapsspellen. Door dit populaire tegellegspel leren veel mensen dat er ook andere spellen bestaan dan Monopoly en Mens-erger-je-niet. Het spel werd bedacht door de Duitser Klaus-Jürgen Wrede en bestaat al sinds 2000. Sindsdien won het Carcassonne spel al vele prijzen, kreeg het al enkele updates en vele uitbreidingen.

Het spel bracht zelfs het bekendste houten speelfiguurtje voort: de meeple (afkorting van "my people"). Het spel zelf is vernoemd naar de Franse stad Carcassonne waar Klaus-Jürgen Wrede op werkvakantie was en zo zijn inspiratie kreeg. Klaar om in de huid te kruipen van Middeleeuwse landheren? Hieronder vind je alle Carcassonne-spellen en uitbreidingen van het moment.


Weergave:
  2 / 2  



Bezig met laden...
  1  2   

Carcassonne basisspel

Het Carcassonne basisspel dat momenteel overal te verkrijgen is, is de vernieuwde editie uit 2016. In deze editie zijn ook de mini-uitbreidingen 'De Rivier' en 'De Abt' opgenomen. Carcassonne basisspel is bedoeld voor 2 tot 5 spelers vanaf 7 jaar. Een potje Carcassonne duurt ongeveer 45 minuten.

Carcassonne uitbreidingen

Eén van de leukste dingen aan het Carcassonne spel is dat er veel uitbreidingen op bestaan. Deze uitbreidingen introduceren nieuwe tegels en speelstukken en vergroten daardoor het speelbord, maar brengen ook nieuwe tactieken met zich mee. Hierdoor kan het spel ook iets langer worden.

Carcassonne spel: de Jubileum-editie

Omwille van het 20-jarige bestaan van Carcassonne is er de speciale Carcassonne Jubileum uitgebracht. Het spel bevat naast het mooiere artwork ook enkele kleine uitbreidingen. Ideaal voor echte Carcassonne-fans of -verzamelaars.

Carcassonne Big Box

De Carcassonne Big Box bevat zowel het basisspel als maar liefst 11 uitbreidingen (2 grote en 9 kleine). De uitbreidingen zijn allemaal combineerbaar met elkaar, waardoor de mogelijkheden met een Big Box eigenlijk eindeloos zijn. Ben je al overtuigd van het Carcassonne spel maar heb je nog geen basisspel? Dan is de Big Box ideaal om je Carcassonne-collectie mee te beginnen. Fijn aan de uitbreidingen in deze Big Box is ook dat sommigen ervan niet apart verkrijgbaar zijn. Wil je ze graag hebben als echte Carcassonne-verzamelaar? Dan is de Big Box dé oplossing!

In totaal bevat de Big Box 188 tegels (de doos weegt meer dan 2 kg!) en dit in een handige insert zodat je de tegels mooi kan sorteren per uitbreiding. Op elke tegel staat ook een kleine afbeelding waardoor je meteen weet bij welke utibreiding de tegel hoort. Handig voor bij het opruimen!

Op zichzelf staande Carcassonne spellen

Nog steeds niet genoeg Carcassonne voor jou? Dan zijn er ook nog op zichzelf staande varianten beschikbaar. Voor deze varianten heb je geen basisspel nodig. Elke variant heeft zijn eigen thema, artwork en unieke spelregels. Zo ga je in Carcassonne Safari de steppe in Afrika verkennen. En in Carcassonne: Jagers en Verzamelaars begeef je je terug in de prehistorie.

Carcassonne Junior

Wil je een Carcassonne spel met jonge kinderen spelen? Dan is Carcasonne Junior zeker iets voor jou! Deze gemakkelijkere variant kan je al vanaf 4 jaar spelen. De tegels en meeples zijn wat groter zodat ze makkelijker vast te houden zijn door kleine kinderhandjes. Carcassonne Junior heeft evenveel charme als het basisspel, maar met vereenvoudigde regels.

Welke uitbreidingen zijn er van het Carcassonne spel?

Er zijn inmiddels al heel wat grote Carcassonne-uitbreidingen beschikbaar. Hieronder zie je in welke volgorde de uitbreidingen verschenen zijn, maar het is niet nodig om ze ook in deze volgorde te kopen of te spelen. Je kan gerust met uitbreiding 10 beginnen als deze je het leukste lijkt. Je kan ook alle uitbreidingen onderling met elkaar combineren. Dus heb je uitbreiding 10 onder de knie? Dan kan je ook uitbreiding 4 eraan toevoegen.
  1. Kathedralen en Herbergen
    De Kathedralen en Herbergen-uitbreiding stond vroeger bekend als 'Carcassonne: De Uitbreiding'. In de doos zitten extra speelfiguren voor een zesde speler. Wil je een Carcassonne spel met 6 spelen? Dan heb je dus het basisspel én deze uitbreiding nodig. Daarnaast krijgt elke speler ook een 'grote meeple' die bij de verdediging van een stad voor 2 meeples telt. Ten slotte bevat deze uitbreiding natuurlijk ook nieuwe tegels met daarop kathedralen en herbergen. Deze leveren extra punten op in je stad of aan je weg, maar opgelet: een onafgemaakte stad of weg levert dan geen punten meer op. Alles of niets dus!

     
  2. Kooplieden en Bouwmeesters
    Kooplieden en Bouwmeesters is de tweede uitbreiding van het Carcassonne spel. Het bevat onder andere nieuwe speelfiguren zoals varkens en bouwmeesters, een buidel om tegels uit te trekken en nieuwe tegels met symbolen van handelswaren. De trekbuidel is heel erg handig en alleen al daarom is deze uitbreiding een must! Elke speler bezit ook over een bouwmeester en varken. Een bouwmeester kan je een extra beurt geven en met een varken vergroot je je waarde in de weide.

     
  3. De Draak, de Fee en de Jonkvrouw
    Deze derde uitbreiding brengt meer spanning in het spel. In De Draak, de Fee & de Jonkvrouw is er namelijk een draak los! Komt hij een onafgemaakt project tegen, dan eet hij de meeple die erop staat genadeloos op. Naast de drakenmeeple is er ook een fee. Deze kan je inzetten om je project veilig te stellen voor de draak. Ten slotte is er ook de jonkvrouw. Zij lokt ridders van de tegenstanders weg uit de stad waarin ze aangelegd wordt. Maar gelukkig zijn er magische portalen waardoor jij later je ridder in deze stad kan zetten. Deze uitbreiding zorgt dus voor veel interactie.

     
  4. De Toren
    Tot nu toe heb je het Carcassonne spel altijd plat op een tafel gespeeld. Maar met deze Toren-uitbreiding bouw je de hoogte in. Met de torendelen kan je meeples van je tegenstander gevangen nemen. Leuk als je ervan houdt om de ander te pesten!

     
  5. Burgemeesters & Abdijen
    In de uitbreiding Burgemeesters & Abdijen ontmoet je de burgemeester van Carcassonne, en hij is niet alleen. Hij brengt ook transportwagens en herenboerderijen met zich mee. De tegels met abdijen helpen je om een moeilijk project af te werken.

     
  6. Graaf, Koning & Consorten
    De uitbreiding Graaf, Koning & Consorten bestaat eigenlijk uit 4 mini-uitbreidingen. De Rivier II is een alternatief voor of uitbreiding van de eerste rivier uit het basisspel. De Graaf van Carcassonne vervangt de starttegel door de grote stad Carcassonne (bastaand uit 12 tegels). De Koning en de Roofridder dagen de spelers uit om zo groot mogelijke steden en wegen te bouwen. Met de Cultusplaatsen kan je weer op een andere manier punten verdienen.

     
  7. De Katapult
    Deze uitbreiding wordt niet meer gemaakt. Je kon in deze uitbreiding meeples door een houten speelstuk op het speelveld lanceren. Het droeg niet veel bij aan het spel en werd daarom niet echt een succes.

     
  8. Bruggen, Burchten & Bazaars
    Bruggen, Burchten & Bazaars is de achtste uitbreiding en zit weer boordevol nieuwe regels. Met bruggen kan je een weg die dood lijkt te lopen toch verder laten lopen. Met de nieuwe fiches kan je een kleine stad (die normaal 4 punten oplevert) veranderen naar een burcht. Deze levert dan de punten op van elk navurig afgebouwd project. Hierdoor kan zo'n kleine stad je dus veel meer opleveren. De bazaars brengen een uniek veilingsysteem in Carcassonne. De speler die een bazaar aanlegt, trekt 3 tegels waarop geboden kan worden. Als een tegenstander ze graag wil hebben, moet hij jou daar punten voor betalen. De veiling geeft een compleet nieuwe dimensie aan het Carcassonne spel die nog nooit gezien werd.

     
  9. Schapen & Heuvels
    Trek je in Schapen & Heuvels een tegel met een heuvel? Dan moet je daar eerst (zonder te kijken) een andere tegel onder leggen. Lastig voor spelers die alle tegels uit hun hoofd kennen en op een bepaalde tegel rekenen om hun cruciale project af te werken. Een meeple die op een heuvel staat, kan daarnaast ook nog eens de doorslag geven bij een gelijkspel. Door middel van de wijngaarden kan je de waarde van een klooster flink verhogen. De schapen en herders brengen een push-your-luck element in het Carcassonne spel: trek zoveel mogelijk schapen uit de herdersbuidel. Elk schaap is 1 punt waard. Maar trek je de wolf voordat je je punten hebt geïncasseerd? Dan gaan alle schapen terug de buidel in.

     
  10. Het Circus
    Deze tiende uitbreiding van het Carcassonne spel, Het Circus, bevat circustegels. Trek je zo'n tenttegel, dan begint de show! Plaats zo snel mogelijk je meeples rond het circus. Maar let op, het circus verplaatst zich steeds en enkel de meeples die op dat moment naast de tent stonden, krijgen punten. Daarnaast is er ook een circusdirecteur die extra punten oplevert én word je aangemoedingd om dat ene ding te doen met meeples wat we stiekem al lang deden tijdens het wachten op onze beurt: torens bouwen!

Wat is de beste uitbreiding voor het Carcassonne spel?

De eerste twee uitbreidingen zijn volgens ons de beste uitbreidingen: Kathedralen & Herbergen en Kooplieden & Bouwmeesters.

Waarom is Carcassonne zo populair?

Carcassonne is al meer dan 20 jaar waanzinnig populair. Maar wat zou nu het geheim van het succes zijn? Volgens ons komt dit door meerdere elementen.

Ten eerste zijn de regels van Carcassonne relatief eenvoudig, waardoor ook mensen die nog niet veel spellen spelen snel mee kunnen doen. Elke beurt neem je een tegel, leg je deze aan en zet je er eventueel een meeple op. Maar laat je vooral niet vangen door deze eenvoud, want om het spel te winnen zal je behoorlijk tactische keuzes moeten maken.

Een ander leuk element is dat je het speelgebied steeds groter en groter ziet worden. Geleidelijk aan komen er in het Carcassonne spel meer en meer tegels op de tafel te liggen. Dat levert soms ook wat hilariteit op: een tafel die te klein wordt of iemand die per ongeluk tegen de tegels stoot waardoor heel Carcassonne in de war ligt.

Ten derde kan je in Carcassonne het ene moment je tegenstander de loef afsteken, en zal je het andere moment samen met hem gaan bouwen.

Als laatste is er natuurlijk de grote variatie die alle uitbreidingen bieden. Heb je het Carcassonne basisspel helemaal onder de knie, dan kan je één of meerdere uitbreidingen toevoegen waardoor het spel weer heel andere wendingen kan krijgen.

Carcassonne Maps: voor de die hard fans!

Wil je het Carcassonne-spel eens op een andere manier spelen? Ga dan voor de Carcassonne Maps, waarbij je met je tegels en meeples steden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, de Benelux of Spanje/Portugal opbouwt. Hiervoor heb je wel de tegels en de meeples uit het basisspel nodig.