Filter

close
0
Onbeperkt
0
Onbeperkt
Pathfinder is een rijke en complexe fantasie RPG die gebruik maakt van dezelfde d20 regelset die de kern vormt van Dungeons & Dragons. Spelers kruipen in de huid van heldhaftige avonturiers, vaak ontdekkingsreizigers en geleerden in dienst van de Pathfinder Society, die de wereld rondreizen om problemen op te lossen, mysteries te ontrafelen en schatten te verzamelen. Personages zijn in hoge mate aanpasbaar en worden complexer naarmate je langer speelt, zodat de spelers voor steeds grotere uitdagingen komen te staan als ze de beste manieren moeten bedenken om hun vaardigheden te gebruiken om tegen steeds gevaarlijker vijanden te vechten.

Hoewel spelmeesters altijd welkom zijn om hun eigen avonturen te bedenken die bij hun spelgroep en stijl passen, heeft Pathfinder uitgever Paizo talloze Avonturenpaden uitgebracht die meerdelige verhalen bieden met epische conflicten in een grote verscheidenheid aan settings. Deze verhalen en hun kenmerkende personages hebben ook de inspiratie geleverd voor stripboeken, romans, een deckbuilding kaartspel en een videospel, waarvan een tweede in de maak is.


Weergave:
 


Bezig met laden...
Pathfinder Absalom RPG: City of Lost Omens

Pathfinder Absalom RPG: City of Lost Omens

52,99

Prijs per stuk

remove add
Bestellen

Op voorraad

(0)

Onze RPG-specialist geeft je meer informatie over Pathfinder

Pathfinder is een rollenspel zoals Dungeons & Dragons, maar dan anders! Uitleggen wat 'Pathfinder' precies is, is een boeiend verhaal, omdat de term voor verschillende mensen op verschillende dingen kan slaan. 
Daarom een poging tot het brengen van enig licht in de duisternis… 

Vandaag is de 5de editie van ‘Dungeons & Dragons’ de joekel van een mammoet die de RPG-ende huiskamers domineert.
Een 20-tal jaar geleden was de derde editie van D&D dat, en op een bepaald moment besloot de producent WOTC om een vierde editie te ontwikkelen. 
Nu was de derde editie om diverse redenen heel populair, en het bedrijf Paizo (dat al jaren samenwerkte met WOTC voor onder meer hun magazines ‘Dungeon’ en ‘Dragon’) besloot om een eigen RPG te gaan ontwikkelen dat gebaseerd was op de regels van deze 3de editie, maar er ook een aantal veranderingen in zou aanbrengen. In die zin wordt de spelregelset van de eerste editie ook wel eens D&D 3.75 genoemd – spelers van het ene spel zullen merken dat ook het andere tamelijk bekend zal aanvoelen…

Enkele jaren geleden werd ‘Pathfinder 2.0’ gedropt waarbij ze nog verder gingen op het ingeslagen pad/één en ander wat meer gingen finetunen. Maar: de kern is hetzelfde gebleven tot de dag van vandaag: D&D en Pathfinder zijn spelregelsets die in elkaars verlengde liggen, en je kan ze dus echt wel zien als familie van elkaar. Neefjes of zo. D&D (5E) is intussen wat meer ‘chaotic’ en in de regelset is er meer ruimte voor interpretatie door de DM (‘rulings’). Neefje D&D is anno 2022 dus wat meer ‘hippie’, terwijl ons andere neefje ‘Pathfinder’ wat strikter (‘lawful’ !)is: de regelset is wat meer dichtgeschroefd, er zijn meer/duidelijkere regels voor allerlei situaties voor-gedefinieerd zodat de DM minder met rulings voor de dag moet komen, maar meer ‘rules’ kan toepassen. Ietsje meer boekhouder dan hippie, dit neefje. 
(Dare I say… Regelneefje? )

In de praktijk neigen verschillende types van spelers soms wat meer naar de ene of de andere spelregelset op grond van of je meer van ‘rules’, of van ‘rulings’ houdt… Maar altijd blijft het een vast gegeven: beide neefjes zijn vriendjes. En als ze samen op een foto zouden staan zou je meteen zien dat het familieleden zijn (dezelfde ietwat groot uitgevallen neus van grootvader, zullen we maar denken). 

Een goed lezer snapt meteen dat deze gemeenschappelijke kern ook interessante opties biedt wat betreft spelmateriaal. En dit geldt zeker voor de ‘Pathfinder’-spelwereld die Paizo ontwikkelde. Golarion, zoals deze spelwereld heet, is een grote spelwereld waarin heel veel invloeden van eigenlijk zowat overal werden verwerkt. Hierbij ging Paizo onder meer ook de mosterd halen bij klassieke D&D concepten/spelwerelden en tropes (ze noemen de setting van Golarion zelf, ‘pun undoubtedly intended’; “The best of all worlds”) en de spelwereld bevat dus bv. onder meer gebieden en personages die heel erg Ravenlofty of Eberonny aanvoelen, “adventure paths”  campaigns) en adventures die heel erg lijken op de oude klassiekers in een nieuw en cooler jasje, enz.

Een ietwat ervaren rollenspeler/DM weet dat inspiratie achter elke hoek loert, en Pathfinder maakt het – zeker voor de D&D-liefhebbers onder ons – wel heel eenvoudig om nieuw materiaal te vinden. Regeltechnisch komt er hier en daar wel wat vijl-of-poetswerk bij kijken, maar dat is best goed te doen. En zo zijn o.a. de Pathfinder Bestiaries (de Pathfinder-versie van de
‘Monster manual’) een bron van nieuwe beestjes in de boekenkast van menig D&D DM. En adventure paths? Dat zijn gewoon (best coole) campaigns, maar dan wel met een andere naam.
Kort samengevat: met ‘Pathfinder’ en ‘Golarion’ maakte Paizo zowel een regelset als spelwereldmateriaal dat heel herkenbaar is voor D&D liefhebbers, en al zeker voor zij die niet vies zijn van wat spelregels. Bovendien is het ‘Pathfinder’ spelmateriaal – mits minimale aanpassingen – heel goed bruikbaar voor D&D-spelers.

Is Pathfinder iets voor jou?

  • Zie jij een “variant” van D&D wel zitten, en word je niet afgeschrikt door meer-maar-daardoor-misschien-ook-wel-duidelijkere-spelregels?
     
  • (En/of) Wil je je verdiepen in een breed én diep uitgewerkte spelwereld waar voor elk type van speler wat mogelijk is?
     
  • Paladins en piraten en thieves en wizards en occultists en…? Check! 
    Geheime genootschappen en vampire clans en…? Check! 
    Nood aan zotte, gevaarlijke goblins? (Zijn er andere…?) Check! 
    Epische campaigns met stone giants en draken en dwergen en orcs en eeuwenoude-supermachtige-tovenaar-met-een-slecht-karakter-en-nog slechtere bedoelingen? Check-Check-CHECK!
Fan van D&D? 
Ga dan ook eens grasduinen in het Pathfinder-spelmateriaal.